Nieuwe voorzitter voor Renta

Stefan Delaet (KBC Autolease)

Op de Algemene Vergadering van 18 juni 2020 werd Stefan Delaet (49), CEO van KBC Autolease, verkozen tot de nieuwe voorzitter van Renta, de Belgische Federatie van Voertuigen Verhuurders. Zijn voorganger Miel Horsten trad recent toe tot de internationale directie van ALD Automotive in Parijs.

Tegelijk werd Johan Portier, Managing Director van LeasePlan, aangesteld als Vicevoorzitter van de Lange Termijn verhuurders (leasingmaatschappijen).

Johan Portier vervangt Tom Vlaminck van KBC Autolease die een bestuursfunctie opneemt bij Renta Solutions, het IT filiaal van Renta VZW.

Steven Pauwels (Europcar, Vicevoorzitter korte termijn), Guy Hannosette (Vancia) en Hans Deconinck (Caruur) behouden hun huidige mandaten in de Raad van Bestuur van Renta VZW.

“Miel is de afgelopen 5 jaar een zeer inspirerende voorzitter geweest. Onder zijn leiding heeft Renta sterk lobbywerk verricht voor de leasing- en verhuursector en de basis gelegd voor een nauwe samenwerking met Febiac en Traxio. Miel was een bijzonder aangename persoon om mee samen te werken en hij zal gemist worden” aldus Frank Van Gool, Algemeen Directeur van Renta. “Tegelijk ben ik heel blij dat Stefan Delaet de taak van Miel overneemt. Stefan brengt een frisse kijk op de sector en die zal heel welkom zijn om onze vereniging mee vorm te geven om onze leden verder te helpen bij hun toekomstige uitdagingen. Met Johan Portier van LeasePlan krijgen we een ervaren bestuurder bij die een van de belangrijkste internationaal actieve spelers vertegenwoordigt.”

Stefan Delaet brengt ruim 19 jaar ervaring binnen de KBC Group NV mee en was ook een 10-tal jaren actief in de internationale markten van de groep. Zijn gevarieerde managementervaring omvat Strategie-HR-Organisatie, Business Development en Finance & Risk.

“De laatste tijd zijn er een aantal maatschappelijke en technische ontwikkelingen in een stroomversnelling gekomen die de lease sector niet onberoerd zullen laten. Denk maar aan de fiets die aan populariteit wint, de omschakeling naar voertuigen met alternatieve aandrijving en de opkomende markt van deelmobiliteit. Verder worden wij uiteraard ook geconfronteerd met de snel veranderende digitaliseringsbehoeften van onze klanten. Kortom een hele uitdaging, maar tegelijk ook een unieke gelegenheid om een brug te bouwen tussen mobiliteit en energie, alsook tussen assets en data.

Daarnaast moeten we als federatie ook kort op de bal kunnen spelen, zoals recent voor de korte-termijn verhuurders die zwaar getroffen werden door de Corona-crisis.

Het is me dan ook een hele eer om deze uitdagingen, samen met sectorgenoten en verwante beroepsfederaties, vanuit Renta mee richting te mogen geven.” aldus Stefan Delaet.

Johan Portier vult aan: “De leasingbedrijven zijn in deze tijden samen met alle onderaannemers uit de automobielsector cruciaal om zuurstof te geven aan de economie, door pragmatische mobiliteitsoplossingen te verschaffen en vooral door risico’s en beslommeringen weg te nemen bij de bedrijven. Denk ook de verdere vergroening van de mobiliteit, waar onze sector uitstekend geplaatst is om klanten met raad en daad bij te staan bij de praktische, financiële en fiscale aspecten en onze overheden uitstekend in kan adviseren.

Naast Tom Vlaminck werden Stéphane Soille (Voorzitter) en Erik Maes (Afgevaardigd Bestuurder) aangesteld in de Raad van bestuur van Renta Solutions. Zij nemen plaats naast de huidige bestuurders Jan Deknuydt en Tom Nuyts.

Het mandaat van Henri Jeandarme, Michel Van Den Broeck en Pietro Avanzini kwam ten einde. Onder hun bestuur en leiding ontwikkelde Renta Solutions zich tot een onmisbare digitale schakel tussen Leasemaatschappijen, de sector van de verkoop (MRT & ORD) en de overheid (FMS).

De 50 leden van Renta hebben 430.000 auto’s, 50.000 bestelwagens en 40.000 fietsen op de Belgische wegen rijden. Renta behartigt de belangen van de bedrijfsmobiliteit, promoot de diensten die de leden aanbieden, overlegt met de overheid en steunt de leden praktisch bij de ontwikkeling van hun activiteiten.

Johan Portier (LeasePlan)
Stefan Delaet (KBC Autolease)
Johan Portier (LeasePlan)