Goedkopere Tesla wacht gouden toekomst als bedrijfswagen

tesla

De Tijd conculdeert dat de goedkopere Tesla die vanaf 2017 op de markt zou komen een groot succes kan worden als bedrijfswagen. Als de fiscaliteit en de kostprijs gunstig zitten, kan het snel gaan.

(Artikel uit De Tijd, 4 september 2015) 

De Model 3 van Tesla is de bedrijfswagen waar velen op wachten. Fleetmanagers gaan ervan uit dat de goedkopere wagen van 35.000 dollar bijzonder populair zal worden.

Tesla stelt volgend jaar een nieuwe wagen voor met een prijskaartje van 35.000 dollar (31.000 euro), of zowaar de helft van de prijs van de huidige model S. De goedkopere elektrische wagen wordt een gigantisch succes, voorspellen de autoleasingmaatschappijen. De Model 3 van Tesla zal door zijn meer toegankelijke prijs gaan concurreren met de Audi A4, de Mercedes C of de BMW 3-reeks, die zeer populaire bedrijfwagens zijn.
‘Wij geloven hierin. Er wordt vandaag al iedere dag een model S van Tesla verkocht, dus een meer bereikbare wagen zal gegarandeerd aanslaan. Tal van mensen zitten eigenlijk op die goedkopere versie te wachten om over te schakelen op Tesla’, zegt Tom Vlaminck, directeur van KBC Autolease.
5.000
Fleetmanagers verwachten dat er vrij snel 5.000 ‘goedkopere’ Tesla-wagens zullen zijn in België, of 2 procent van het aantal bedrijfswagens.
Ook Renta, de koepelorganisatie van de leasingbedrijven, is ervan overtuigd dat de verkoop zal pieken. ‘Zodra het model beschikbaar zal zijn, in 2017, zullen heel veel mensen switchen. Ten minste als de totale kostprijs gunstig is. Naast de aankoop van de wagen speelt ook het verbruik een rol’, duidt Frank Van Gool, algemeen directeur van Renta.
Hoe sterk de Tesla Model 3 zal aanslaan, valt moeilijk te becijferen. Er jaarlijks jaarlijks 250.000 bedrijfswagens verkocht in ons land. ‘Zelfs al palmen de nieuwe Tesla’s maar een paar procenten in, dan nog is dat duizenden modellen en dus enorm’, stelt Van Gool.
Volgens Vlaminck zal de verkoop afhangen van de fiscaliteit. Een elektrische wagen is vandaag fiscaal gunstig, maar de overheid zou hier tegen de tijd dat de wagen op de markt komt een mouw aan kunnen passen. Net zoals in Nederland. Daar komt er een Tesla-taks, zodat de luxueuze groene wagens niet al te veel worden gesubsidieerd.
De lage belastingheffing op Tesla’s leidde in Nederland tot een explosie in de verkoop. Werden er in 2014 zo’n 521 Tesla-wagens verkocht in België, in Nederland waren dat er drie keer zo veel. En dat terwijl in Nederland doorgaans jaarlijks minder nieuwe wagens verkocht worden dan in dan België.
De Model 3 wordt het derde model in het Tesla-gamma. Dat bestaat op dit moment enkel uit de sportieve sedan Model S, maar nog voor het einde van de maand start Tesla met de verkoop van de Model X, een elektrische SUV.
Het derde model zal de eerste Tesla zijn die gebruik maakt van batterijen die in de nieuwe Gigafactory de band rollen. CEO Elon Musk van Tesla bouwt in de Verenigde Staten een fabriek voor de massaproductie van batterijen. Die moeten niet alleen dienen voor de elektrische auto’s, maar ook voor de Powerwall, of de huisaccu ontworpen door Musk. De productiekosten zouden daar 30 procent lager zijn.
Bron: De Tijd