Historiek

Renta Historiek

Vooraf

Begin 20ste eeuw: Frankrijk speelt pionier inzake voertuigenverhuur met onder meer de bestelwagens van de Galeries Lafayette en de beroemde ‘Taxis de la Marne’ die tijdens WO I de troepen naar het front brengen. 

Net voor WO II: In België starten de eerste gelijkaardige activiteiten met de nadruk op verhuur op korte termijn van tweedehandswagens. De informele contacten tussen sommige van deze eerste Belgische verhuurders stonden aan de wieg van de latere Beroepsvereniging.

Oprichting

1957. De oorspronkelijke collegiale vergaderingen in ‘Café de l’Horloge’ aan de Naamse Poort groeien uit tot een Beroepsvereniging ULABEL (Union Professionnelle des Loueurs de Voitures sans Chauffeur de Belgique) een bijzonder statuut toegekend door de Raad van State. 
ULABEL legt zich vooral toe op de verhuur op korte termijn.

Fusie

1974: Oprichting van de Syndicale Kamer van de Verhuurders van Vrachtwagens (Chambre Syndicale des Loueurs de Véhicules Utilitaires). 
1984: Oprichting van de Syndicale Kamer van de Verhuurders op Lange Termijn (Chambre Syndicale des Loueurs Long Terme). 
1991: Door de tal van mogelijke synergieën tussen ULABEL en beide Syndicale Kamers vinden vrij vlug fusies plaats die in 1991 uitmonden in de stichting van de Belgische Beroepsvereniging van Voertuigenverhuurders/BBVV (Union Professionnelle Belge des Loueurs de Véhicules/UPBLV).

Renta

2001: De aanstelling van Jacques Mollet, een professionele manager uit de automobielsector als permanent Algemeen Secretaris, verzekert een efficiënte en een dagelijkse werking van de Beroepsvereniging. 

2002: Met het oog op optimale externe communicatie en belangenverdediging krijgt BBVV/UPBLV eind mei 2002 een nieuwe naam en logo: Renta. Tevens wordt Stany Van Besien, Afgevaardigd Bestuurder van KBC Autolease, aangesteld als nieuwe voorzitter van de Raad van Bestuur voor een periode van drie jaar. 

2006: Aernout van der Mersch: Afgevaardigd Bestuurder / Managing Director van ING Car Lease Belgium/Luxemburg is de nieuwe voorzitter van Renta.

ROB (Reparatie, Onderhoud Banden), gecoördineerd door Henri Jeandarme, gaat van start in België. ROB is een onlineplatform waarmee goedkeuringsaanvragen voor interventies aan leasingwagens snel en makkelijk behandeld worden. 

2008: de beroepsfederatie wordt omgevormd tot een VZW met als officiele naam Renta VZW.

2009: Stéphane Verwilghen managing director Arval wordt de nieuwe voorzitter van Renta vzw. 

2013: Door de sterke groei van ROB (vanaf dan MRT) en een aantal noodzakelijke technische investeringen wordt deze activiteit ondergebracht in een aparte vennootschap die dochteronderneming wordt van Renta VZW, Renta Solutions bvba. Renta Solutions wordt in 2015 omgevormd tot een NV.

Michel Van Den Broeck, CEO van Leaseplan, wordt voorzitter van Renta. Jacques Mollet gaat op pensioen en wordt opgevolgd door Frank Van Gool, die voortaan als Algemeen Directeur de dagelijkse leiding waarneemt.

2016: Nieuwe Raad van Bestuur wordt benoemd onder leiding van Miel Horsten, CEO van ALD Automotive.