Renta geïnterviewd door De Standaard over restwaarde van elektrische auto's

De Standaard publiceerde zopas een artikel over de druk op de leasingsector door de lager dan verwachte restwaarden van elektrische auto's en interviewde hiervoor ook onze algemeen directeur, Stijn Blanckaert.

DE STANDAARD – 13/08/2024 – STIJN DE COCK

AUTO-INDUSTRIE

Leasingbedrijven onder druk vanwege lage tweedehandswaarde elektrische auto’s: “Als het zo doorgaat, stappen we uit de markt”

“Als we onder druk gezet worden om al onze auto’s elektrisch te maken, zullen mijn aandeelhouders het risico niet willen nemen en zullen ze willen dat we uit de markt stappen.” Tim Albertsen, ceo van Ayvens, een van de grootste leasingmaatschappijen, windt er geen doekjes om tegenover persbureau Reuters. 

Maatschappijen als Ayvens zitten met de handen in het haar door de lage tweedehandswaarde van elektrische auto’s. Ayvens heeft in Europa momenteel 3,4 miljoen auto’s, waarvan 10 procent elektrisch is. In de leasing­industrie is de restwaarde na afloop van het contract van cruciaal belang. Het maandelijkse leasingbedrag bevat behalve taksen, brandstof, onderhoud en verzekeringen een kapitaalaflossing. Die aflossing bedraagt het verschil tussen de nieuwprijs en de restwaarde bij het einde van het leasingcontract. De correcte restwaarde inschatten is cruciaal voor een leasingmaatschappij. Overschat ze die, dan boekt ze verlies. 

Ook geldt dat hoe hoger en zekerder de restwaarde is, hoe lager de aflossing en hoe goedkoper het contract is. Een fossiele BMW of Audi heeft bijvoorbeeld een hoge restwaarde, waardoor die auto’s relatief goedkoop te leasen zijn. 

Geen interesse bij kopers

“Met benzine- en dieselwagens heeft de leasingsector al 100 jaar ervaring, terwijl de elektrische auto nieuw is”, zegt Stijn Blanckaert, algemeen directeur van Renta, de koepelorganisatie voor de leasingsector. Aanvankelijk schatte de sector de tweedehandswaarde van elektrische wagens hoog in. De logica was dat een elektrische wagen minder slijt en dus meer kilometers aankan dan een wagen met een brandstofmotor vol draaiende onderdelen. 

De sector vergiste zich ook vanwege de eerste Tesla’s die tweedehands verkocht werden. De prijzen daarvan lagen hoog, omdat Tesla de vraag niet kon volgen en toen haast een monopolie had op elektrische wagens.

Nu de eerste generatie elektrische bedrijfswagens vier jaar oud is en tweedehands verkocht moet worden, valt de restwaarde dik tegen. De prijzen zouden 35 tot 40 procent lager liggen dan vooraf geschat. Niet omdat de wagens te versleten zijn, maar omdat er te weinig interesse voor is. Particulieren vinden de prijzen van tweedehands elektrische wagens nog te hoog en wachten af, of ze zoeken hun toevlucht tot een nieuwe generatie goedkope elektrische wagens, bijvoorbeeld van het Chinese BYD. Bovendien evolueert de technologie razendsnel. Tweedehandskopers vinden een elektrische wagen van vier jaar oud vaak te verouderd.  

Volgens Blanckaert is de situatie voor de Belgische leasingbedrijven nog niet dramatisch. “Voorlopig hebben ze nog een grote vloot aan fossiele wagens die ze kunnen doorverkopen tegen de vooraf geschatte restwaarde. Daardoor is de impact van de lagere prijzen voor elektrische auto’s gering.” 

De maatschappijen zelf zijn niet er happig op om over de verliezen door lagere restwaardes te communiceren, maar de resultaten van enkele verhuurbedrijven geven wel een indicatie. Verhuurder Hertz heeft 150 miljoen dollar afgeschreven, omdat die de restwaarde van 20.000 elektrische wagens te hoog had ingeschat. Bij Sixt was een afwaardering van 40 miljoen euro nodig op het wagenpark.

Tesla geschrapt

Leasingmaatschappijen proberen nu de tering naar de nering te zetten en trekken de prijzen voor de leasing van elektrische wagens op. In Duitsland zijn volgens het Center for Automotive Research de leasingprijzen voor een elektrische wagen haast verdubbeld sinds 2021, terwijl die voor fossiele wagens stabiel bleven. Ook in België melden bedrijven dat de prijzen stijgen. 

Paste een elektrische BMW X3 tot voor kort in het maandelijks budget voor een kaderlid, dan zit die nu bijna in de categorie van directieleden. Tesla wordt steeds meer geschrapt als bedrijfswagen. De zeer sterk schommelende aankoopprijs – Tesla durft de prijs in een keer met duizenden euro’s te verlagen of te verhogen – maakt het moeilijk om de restwaarde in te schatten. Ook zou de service van Tesla naar leasingmaatschappijen ondermaats zijn. En dat ceo Elon Musk zich voluit achter de campagne van de Amerikaanse presidentskandidaat Donald Trump schaart, kan voor klanten van leasingbedrijven die duurzaamheid belangrijk vinden  een reden zijn om Tesla te weren.

Blanckaert gaat niet mee in de roep van enkele grote leasingbedrijven – waaronder dus Ayvens – om de elektrificatie te vertragen. “We zijn dit pad ingeslagen en kunnen niet meer terug. Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen bevestigde bij de start van haar nieuwe ambtstermijn ook dat ze de Green Deal zal handhaven.” Blanckaert hoopt dat de markt voor elektrische auto’s zich de komende jaren wat stabiliseert, zodat leasingmaatschappijen meer duidelijkheid krijgen over de restwaardes. “Werken met leasingmaatschappijen wordt nog interessanter voor bedrijven, want zij nemen het volledige risico op de restwaarde. Zie het als een verzekering.”